Havfisketur til Averøya

Dette er et innlegg fra 19. mai.

14 mann dro avgårde til årets havfisketur. Noe skeptisk var vi da værmeldingene ikke var av de beste, men tur skulle det bli. Vi reiste fra Drammen onsdag kl 12:00, via Oslo da vi hadde bestem oss en tur innom Villmarkshuset på Jessheim for en siste handel av fiskeredskaper. Her ble Jostein og undertegnede overbevist om at «gummi» var tingen. Det fantes ikke den storsei – stortorsk eller kveite som ville unngå vår nye gummifisk. Så da var vi godt forberedt i det miste…..

Vel turen videre oppover Gudbrandsdalen gikk rolig for seg, og vi kunne ikke unngå å se at det fløy noen snøbyger her og der.  Fristelsen ble derfor stor til å gi Espen som lå ca. en time bak oss ett lite puss. Vi stoppet på Fåvang for en liten matbit, samtidig som følgende melding ble sendt Espen. (Han kjørte på sommerdekk) «Fyflate…..  Kolonnekjøring på Fåvang».  Idet Espen leser meldingen kjører de rett inn i en hvit vegg av snø, så meldingen ble oppfattet som riktig……….. det gikk derfor ikke mer enn 1 lite minutt før telefonen kimte og Espen lurte på hva som skjedde. Kunne han kjøre videre etc…. Vi koste oss og lo mens middagen ble fortært….. Kolonne kjøring på Fåvang har visstnok aldri forkommet i historien, så da så….
Andre var mindre heldige og ble stående i kø i Oslo i 2,5 timer grunnet en ulykke ved Kløfta, noe som resulterte i at de måtte kjøre via Opdal – Kristiansund og ikke via Molde.
Vi andre kom oss trykt frem via Romsdalen ca. kl 22:00 – 23:30, selv om vi møtte brøytebil v/ Trollveggen. Fikk i oss noe mat, pakket ut og gjorde oss klar for første økt på havet med avreise kl 04:00.  Yngve og Ludvik, som ble stående fast i Oslo ankom Bruhagen kl 02:00, og rakk bare å pakke ut og finne frem fiskeutstyret før vi for til båtene. Det fikk etter sigende noen mindre konsekvenser for dem i form av lett sjøsyke, noe som også John fikk merke, så det var ikke mange som fisket på den båten….
Vi hadde i år leid 4 båter, da vi var 14 stk., og vi fikk derfor 2 nye skippere, noe som det skulle vise seg at  vi ikke ble særlig fornøyd med.
Det var langt fra stille, men heller ikke så mye sjø at vi ikke kom oss ut, men vi kom ikke så langt ut som vi egentlig ønsket. Det var fisk på ekkoloddet, men heller dårlig bett. Så sett ut fra hva vi fikk opp første dagen i fjor, var dette direkte dårlig, men noe fisk ble det, mest hyse, men også noe torsk uten at noen av disse sprengte vektene våre. Om kvelden slappet vi av og koste oss med grillmat i grillhuset til Svein. Det ble en riktig koselig kveld med noe mimring om fisket i fjor.
Dag to var forholdene på havet som dagen før, så vi satte utover et stykke, i det minste 3 av båtene. Den fjerde ble igjen inne ved land, noe som vi i etterkant fikk vite skyltes at skippen ble sjøsyk, og ikke ville følge oss andre. Dette medførte at de 3 som var om bord der ikke fikk anledning til å fiske som oss andre. Det ble ikke det store fiske denne dagen heller, og på slutten av dagen måtte vi innaskjærs da det for mye vind. Etter dagens økt på sjøen var det bare å komme seg tilbake til Bruhagen og gjøre klar det vi hadde fått, samt lage dagens fiskemiddag av dagens fangst. En helt fantastisk fiskegryte ble fremtryllet av Yngve og Espen. Det er utrolig å ha med seg slike «mester kokker»

Etter episoden med sjøsyk skipper ønsket ikke danskene Jan, Søren og John, samt Dag og Kåre å være med siste dagen, da denne helt klart ville bli innaskjærs grunnet værmeldingen som var heller dårlig, og ønsket derfor å reise hjem. På grunn av dette ble «konkurransen» største fisk avsluttet etter dag 2. og ingen av de «store» havfiskerne var representert øverst på resultatlisten. Denne gangen var det Bjørnar som stakk av med førstepremien. Gratulerer Bjørnar!
Vi som var igjen var fortsatt optimister og gledet oss til morgendagen og håpet tross alt at både yr og storm hadde feil i sine spådommer om været. Vi var oppe som vanlig ved 3 tiden og gjorde oss klare til dagens økt. Både yr og storm hadde rett i sine spådommer, så det ble fiske innaskjærs denne dagen. Vi prøvde på flere grunner, hvor ekkoloddet viste fisk, for det meste småsei, så vi flyttet omkring fra grunne til grunne. Båten som Jostein, Lloyd og undertegnede var i reiste lengst og havnet helt under Gjemnesbrua til slutt, uten at det ble det helt store, men undertegnede fikk da en fin torsk på ca. 8 kg og var veldig fornøyd med dagens fangst. Ellers fikk vi hyse, lange og torsk i 3-5 kg klassen alle vi tre. Lloyd var sikker på at han virkelig hadde fått storfisk, og hadde virkelig mange verbale uttrykk om at det var i dag fiskeprisene skulle vært delt ut. Skuffelsen ble derfor stor da det viste seg å være en lange på ca. 5 kg som han hadde huket i ryggen. Ikke rart han trodde at det virkelig var storfisk han hadde fått.
Yngve som er ny i DS har jobbet i «fiskebransjen» i mange år. Først hos Elbe og Elbe Normark og nå som freelance med tilknytning til Svendsen Sport i Danmark. Han hadde med seg en hel del utstyr som vi fikk mulighet til å teste, noe både Jostein og undertegnede benyttet seg av. Yngve som er litt av en ekspert på «gummifiske» hadde også med seg forskjellig «gummi» til Jigg fiske, men dette viste seg å ikke å være brukbart denne gangen grunne alt for stor drift pga. vind. Havfiskestengene han hadde med seg fra Savagear sammen med Okuma snelle passet meg utmerket, så hvis noen ønsker å kjøpe Penn utstyr er det bare å ta kontakt.
Vi hadde en flott tur sammen med en utrolig trivelig gjeng, bare synd at en skipper ødela for noen av gutta. Det er derfor bestem at vi neste gang selv vil bestemme hvilke skippere vi ønsker å bruke. Jostein og jeg vil undersøke mulighetene for en ny tur allerede i høst. Vi vil først høre med et par av skipperne om når mulighetene er best, høre med Svein om det passer for ham og se om vi får med oss fiskere oppover. Følg med om du vil bli med.
Tor