Høstens Vakreste Eventyr?

Som de fleste drevne ørretfiskere vet, gyter ørreten på denne tiden av året. Derfor var det spennende for en som ikke har vært så veldig opptatt av ørretens forplantningsliv å bli invitert med til Stamfiske og strykning av fisk sammen med Fiskestell og DOFA.

Tormod Knudsen stod for invitasjonen og jeg var spent da jeg møtte opp på DOFA’s anlegg i Lier for å treffe Drammens Sportsfiskeres mest «hemmelige» gruppe.
Etter en halvtimes kjøring fra anlegget var vi fremme ved Sandungsbrakka, som er blitt riktig så trivelig både utvendig og innvendig. Flere av gutta fra Fiskestell hadde overnattet, og vi ble møtt med både kaffe og kaker, samt en over snitt glad Gordon Setter ved navn Trym.
Det tok ikke lang tid før vi dro ned til rusa. Hensikten med denne rusa er å fange gytefisk som beveger seg opp bekken til gyteplassene, slik at de kan strykes for rogn og melke. Dette danner grunnlaget for fremtidig settefisk til Drammens- og Finnemarka. Vi var spente på om det stod fisk i rusa og gleden var stor da det satt ei ordentlig fin ørretdame der. Med en vekt på kanskje 1,3-1,5 kg blir hun mor til en god del av fisken som kan settes ut som to-somringer i 2016. Det var en del bekymring i forkant for om vi hadde nok rogn, da stamfisket av ymse årsaker var kommet sent i gang, men ørretdamen i rusa reddet dagen.


Stamfiske har foregått en stund og Fiskestell hadde allerede en del fisk lagret i en stor tank. Der var det også to flotte hanfisker, begge et sted mellom to og tre kilo. Uheldigvis hadde den ene ikke så mye melke å tilby, men nummer to leverte til gjengjeld som en okse… I alle tilfeller er det artig og se at det fortsatt finnes så store fisker såpass bynært som vi var.
Selve strykningen var det Trond Håvelsen fra DOFA som stod for. Jeg var en smule betenkt innledningsvis, da oppsettet liknet litt på en scene fra «Breaking Bad» hvor det er sterke saker som skal kokes. Imidlertid er det betydelig mer uskyldig enn som så. Strykningen starter med at fisken blir lagt i et kar med bedøvelsesmiddel. Etter noen minutter er den ganske så utslått og lett å håndtere uten at det oppstår skader på fisken. Før selve strykningen får fisken en snartur ned i et kar med rent vann for å skylle vekk bedøvelsesmiddelet, for deretter å bli strøket tom for rogn. Hunfiskene tas først og så gjentas prosessen med hanfiskene over ferdig dosert rogn. Vi fikk ikke mer enn 4 desiliter med rogn i år. Jeg lærte at en liter rogn tilsvarer ca. 5000 yngel, så litt kjapp hoderegning tilsier at rogna fra i dag vil bli rundt 2000 ørreter.

Den ferdige befruktede rognen blir deretter behandlet i forskjellige bad for å hindre smittsom sykdom og andre uhumskheter før den ble fraktet ned til DOFA’s klekkeri. Her vil den ligge under vinteren og yngelen vil klekke i mai neste år. Yngelen settes vanligvis ut når de er blitt 1 ½ år gamle.
Totalt sett var dette en lærerik og meget interessant prosess å være med på. Gutta i Fiskestell skal ha stor skryt for innsatsen de legger ned i vann og tjern rund Drammen for at vi skal ha muligheten til å drive favoritthobbyen vår.

Erik T.