Invictatur til Galten

Galten ved Femunden har i mange år vært et sted hvor Invicta har hatt en av sine tradisjonelle turer. Av forskjellige årsaker har ikke turen blitt arrangert på en stund og dette var noe som var savnet i fluegruppa. Vi bestemte derfor på et styremøte tidligere i år at dette måtte vi prøve å få i gang igjen. Uheldigvis var det ikke så mange ledige plasser på Galten gård da vi bestilte, så turen ble fylt opp omtrent samtidig med at vi fikk bekreftet bookingen av folk som tilfeldigvis var innom huset eller lyttet til “jungeltelegrafen”. Dette er selvfølgelig litt synd for andre som kunne tenke seg og være med, men vi kan love at det blir nye muligheter neste år.

Prinsenymfe. En skikkelig killer på Siken.

Prinsenymfe. En skikkelig killer på Siken.

 

Galten Gård ligger vakkert plassert ved Galtsjøen i Engerdal Kommune og har en trivelig atmosfære med bygninger i tradisjonell, norsk bondestil. Med Gjertrud og Per Roar som verdens hyggligste vertskap er det duket for et fantastisk opphold. Servicen du opplever på Galten finner du nemlig ikke så mange andre steder og kombinert med særdeles gode fiskemuligheter er det er slikt som gjør at folk kommer tilbake år etter år.

Vi var tilsammen seks mann som tok turen til Galten fredag 10 juli. Opphold var bestilt frem mandag 13 juli og planen var å fiske Galtsjøen, Sømåa, Galtstrømmen og ellers alt vi måtte komme over. Mulighetene for å få stor Sik, Harr og Ørret er absolutt til stede her.

Fredag 10 juli.

Fredagen var en transportdag og de fleste av oss satte i marsj tidlig på formiddagen for å få en kvelds/ettermiddagsøkt med fluestanga. Det blåste noe så inne i hel..te på turen oppover og vi var litt betenkte da vi dro i Sømåa for å fiske. Det gikk i lue, votter, fleece og ull for å holde varmen og til tross for noen småfisk avsluttet vi fisket relativt tidlig og dro tilbake til hytta for litt mat og noen rolige øl. Thoralf og Roger hadde ankommet da vi returnerte og det ble en riktig hyggelig kveld i godt selskap. Fiskepraten satt løst og Yr spådde fint vær neste dag, så stemningen var optimistisk.

Finere blir det ikke!

Finere blir det ikke!

Lørdag 11 juli.

Det var en fantastisk lørdags morgen som møtte oss da vi brakk oss ut av køya neste dag. Strålende, skyfri himmel og vindstille ga løfter om en flott dag. Etter en solid frokost var det på med Simmsbunaden og ut på Galtsjøen etter Siken. Fincken, Kristoffer og Thoralf hadde med seg pontongbåter, mens Lars Atle, Roger og Erik lånte båter på gården. Ute på vannet ble vi møtt av de første Vulgataene og det var en jevn klekking hele perioden vi var der, men Vulgataen tok aldri helt av. Det gjorde derimot vårfluene, men mer om det senere. På Siken var det Prinsenymfe som gjorde susen og vi tok mange flotte fisker i løpet av dagen med denne fluen. Forholdene kunne ikke vært finere og det var seks meget fornøyde karer som kom inn til middag. På lørdagskvelden hadde vi bestilt middag på på Gården og Gjertrud og Per Roar disket opp med varmrøkt sik som forrett, to runder med elgkjøtt til hovedrett og fruktcocktail med is til dessert. Alt til en meget behagelig pris.

Thoralf med en flott Sik fra Galtsjøen

Thoralf med en flott Sik fra Galtsjøen

Etter middag rodde vi opp i strømmen i nordenden av Galtsjøen for å prøve fisket der. Her ble det landet flere pene Harr og Kristoffer knekte koden på vakende sik som ikke var spesielt lett og få til å ta. Trikset var en liten, svart ufortynget Wolly Bugger hvor kroppen ble fettet inn og deretter fisket stripende i filmen med flytesnøre. Unge Jakobsen landet mange pene fisker med det som ble døpt “Kristoffers metode”. Roger klarte også å lande en flott kilosørret på tørt.

Lars Atle lander en fin Sik under båtfiske

Lars Atle lander en fin Sik under båtfiske

Utover natten begynte det å klekke myriader med vårfluer. Ingen av oss hadde noen sinne sett en klekking som var i nærheten av noe slikt. Det var vårfluer over alt og så tett at det var vanskelig å se vannflaten. Fisken gikk naturligvis “bananas” i dette matfatet, men det var håpløst å få den til å ta våre imitasjoner. Dette er kanskje ikke så vansklig å forklare da det var så mye insekter at sjansen for at den skulle ta akkurat vår flue omtrent var på høyde med å få sju rette i lotto. Det ble ingen fisker på nattøkta, men den klekkingen var absolutt en opplevelse for livet.

IMG_0790

Søndag 12. juli.

Søndagens vær var fullt på høyde med lørdag. Varmt og vindstille. Vi hadde bestemt oss for å utforske en elv vi ikke hadde vært i før og satte i marsj. Elven viste seg og være fin, men det var mye småfisk, trodde vi… Fincken og Kristoffer klarte i god tradisjon og snike seg unna og fant noen skikkelig “godteposer” hvor det stod stoooor Harr. Fincken har noen syke videoer fra dette fisket og vi skal nok få publisert de så snart han får lagt de ut. Vi har valgt å holde navnet på elven “hemmelig”, men den er ikke vanskelig å finne og de fleste som har vært i området er nok kjent med den. Og det er helt klart at vi skal fisk der neste år også!

Harr fra "Hemmeligelva".

Harr fra “Hemmeligelva”.

Vi prøvde oss også i Sømåa og Isterfossen på tur hjem og også her var det flott fisk. Middagen på søndag laget vi selv og på menyen stod selvfisket, varmrøkt sik med rotmosstappe og smørdampede grønnsaker. Vi manglet egentlig bare en god hvitvin, men godsaker fra Aass gjorde samme nytten. Kveldsøkten tok vi i båt, men insektklekkingen var ikke i nærheten av lørdagens Bonanza og det ble ikke tatt veldig mange fisk.

Mandag 13. juli.

Siste dag på Galten og det var vel egentlig ingen som hadde lyst til å dra hjem. Etter at vi hadde pakket bilene dro vi og fisket på litt forskjellige steder. Erik og Lars Atle dro i Engeråa og hadde en flott dag med spotfiske etter Ørret og Harr. Fisken der var særdeles glad i micronymfer og vi hadde en spennende dag i en nydelig elv. Roger og Thoralf var i “hemmeligelva” og hadde en knalldag både med tørrflue og tsjekkisk nymfeteknikk. Samling på Elgstua i Elverum for en felles middag avsluttet turen for de fleste av oss.

Oppsummert så må vi si at dette var en fantastisk flott tur. Selvfølgelig er det det fisket som står i høysetet, men det at vi (mot normalt…) klarte å samle oss om felles frokost og middag gjør at turen blir ekstra hyggelig. “Hver mann sin mat” prinsippet blir etter min mening bare tøv og det er enkelt å få til noe sammen. Den sosiale delen av turen er for mange, meg inkludert, minst like viktig som et godt fiske. De gode samtalene og erfaringsutvekslingen er gull verdt for både nybegynnere og erfarne fluefiskere. Undertegnede er for eksempel ingen erfaren båtfisker og slet mye med en fortom som hektet seg opp under lørdagens båtøkt. Kristoffer nevnte da at man bør være to i båten for bedre balanse og kraftoverføring, og da jeg på søndag fisket sammen med Lars Atle i en litt større båt var problemet med fortommen løst.

IMG_0792

Hiluxen fikk litt juling under jakten på nye fiskeplasser…

Litt av hensikten med turen var å rekognosere i forhold til å få tre fellesturer på årshjulet til Invicta. Vi var så fornøyd med årets Galtentur at vi har booket Invictatur dit neste år i begynnelsen av juli. Påmelding og informasjon blir som til Telneset og Hökensås og vi vil legge ut detaljert informasjon når det nærmer seg. Uten å gå i detalj så ser vi for oss leie av båter og en felles middag på Galten Gård. Vi har til sammen femten plasser og du må være medlem av Invicta for å være med. Transport må den enkelte selv stå for men det kan selvfølgelig koordineres som alle andre turer slik at folk kjører sammen. Turen egner seg like godt for nybegynnere som innbarka fluefiskere. Man kan kjøpe seg frokost og middag hos Gjertrud og Per Roar, men min anbefaling er at man får til noe felles på hytta. Det skal i hvertfall skje på den hytta jeg bor på neste år!

Erik/ Sekretær Invicta

Du kan lese mer om Galten Gård på nettsidene deres.