Rapport fra Invictas tur til Hökensås 2015

Reportasje

Vårens vakreste eventyr 2015

Velkommen til Høkensås med Invicta

Invicta_BLUE_by_DR_CROW

Vårens tur til Høkensås er en hyggelig affære. Hvem vil vel ikke la seg begeistre for fiske etter voksen regnbue, som på Invicta slang, ganske enkelt måles etter følgende mål; kolje eller den større skrellkolja.IMGA0549

Undertegnede og Erik Torp tjuvstartet fiskeferien med å stikke nedover allerede tirsdags kveld, men allerede tirsdags morgen var det Invictamedlemmer på plass i Høkensås.  En fin start på turen var å tilbringe onsdagens fiske i elven Tidan, også kjent som Baltak.  Tidan renner rett på utsiden av naturreservatet og fra hyttene er det omtrent 20 minutter å kjøre mot Tidaholm.

Baltaks elvefiske

 

Elva er i størrelsesforhold, kanskje noe større en Storelva i Sigdal ved normal vannføring, vannet er lettere humusfarget, og fisket er tilrettelagt lags et åpent kulturlandskap.  Med en variert karakter som veksler mellom lette stryk og perfekte tørrfluepartier er dette et meget hyggelig sted å fiske. Husk at vading er forbudt i sone 2. Tidan har en tett bestand av både brunørret og Regnbueørret, men er du uheldig kan du også råke på en Mort. Fisket denne onsdagen var meget av og på, der det i korte perioder kunne oppleves ganske stor overflateaktivitet. Brunørreten var mest vakevillig, men en og annen kolje viste seg også. Klinkhammere i diverse størrelser viste seg nok en gang å være effektive, spesielt en variant bundet på Knapek P nummer 8.  Økten resulterte i flere fine fisker, både ørrett og regnbue, og til sammen tok vi i overkant av 10 tørrfluefisker i elva denne dagen.  Midt i uka er et fint tidspunkt å fiske i Tidan da det tidvis kan være mange fiskere her, og siden det fiskbare strekket i de øvre sonene kanskje er en kilometer langt kan det bli vanskelig å finne en fin fiskeplass. Det blir ofte mindre fiskere utover kvelden, så en kveldsøkt er ofte å foretrekke.

Torsdag morgen fikk vi et væromslag med skiftende kjølig vær og mye vind, ikke akkurat perfekt fiskevær, men fisken virket ikke spesielt opptatt av været og var i forholdsvis godt bett.  Prinsesjøen, et meget fint lite fluevann ga gode fangster.  Det ble eksperimenter med statisk nymfefiske i tillegg til den velkjent synk 6 og boobies.  Statisk nymfefiske etter regnbue kan gi meget gode resultater og er et annerledes og spennende fisketeknikk. Det brukes gjerne lette fluer som en buzzer eller Diawl Bach som fiskes med flyteline. Flytelina skal kun holdes stram og det er bare å vente på at fisken ser fluene dine. Spesielt bra er teknikken når det er litt vind slik at flytelina kan strekke fluene fint over fiskens standplasser.

Nytt av året var at Invicta leide båter til bruk for turdeltagerne på Syd- og Nordvannet. Begge vannene har vulgata, men med det kraftige vindværet fikk vi knapt brukt disse båtene i år, men jeg tror at dette vil være et godt tilbud til medlemmene dersom været er riktig. Vi tar sikte på å prøve dette igjen til neste år.

Strandgölen er en såkalt kvotert sjø, der det selges 8 kort om dagen. Vi leide like så godt hele vannet slik at alle skulle få mulighet til å prøve seg i denne spennende sjøen. Strandgölen er et medium stort vann, forholdvis rundt med varierte fiskeplasser.  Her settes de største skrellkoljene ut, og snittet er mye større enn i de andre sjøene og fisk på over 3 kg er ikke uvanlig. En vanlig Strandgölenfisk ligger og vaker rundt 2,5 kg.

Strandgölen

Den største fisken i Strandgölen stod formannen for i år, Hans Petter fikk et skikkelig napp, og det kunne høres over hele vannet.  Vannet er såpass lite at det strømmet folk til for å se på kjempefisken. Fisken gikk helt ut på backingen og Hans Petter ga uttrykk for at han var bekymret for om han hadde nok! Heldigvis fikk det et lykkelig utfall, og til alles begeistring bikket fisken 3,5 kg grensa. Moro!

Vi avsluttet fisket på Strandgölen med en bedre grillkveld der Hans Petter og Kent Åke disket opp med svinesteik, Spareribs og pølser.  Kan ikke si noe annet enn at kvelden var vellykket.

For å sette prikken over i-en avsluttet noen av oss turen med vulgatafiske i Abboregölen, et kjempemorsomt vulgatavann. Som sagt hadde vi et skiftende vær, så klekkingene var sporadiske, men når vinden gav oss et hvileskjær så vi hva som bodde i vannet. I hard konkurranse med svalene kjempet regnbuen en heftig kamp om de vulgataene som ble stående på vannet. Det resulterte i en kilent, men spennende fiske. Min erfaring er at regnbuen virker mer kresen på tørre-kreasjoner enn vår kjente og kjære brunørret.  Ikke at det satte noen demper på stemningen, og jaggu greide vi å lure noen nye fluefiskere på boobiekjøret også her.

Høkensås har for meg blitt en etterlengtet start på fiskeåret. Det er et spesielt fiske, men for å bøte på vinterens abstinenser er dette absolutt noe å se frem til. I år fikk alle fisk, og vi fikk mange flotte regnbuer. Kvaliteten på fisken er meget god.

Neste Invicta tur er en helt annen type fiske, om enn like morsomt og hyggelig. Da går turen til Telneset i Trysil for å fiske monsterharr. Håper vis sees der! og for dere som var med til Høken, takk for turen.

Høkensås

Naturreservat og skogsområde i Vestre Götaland i Habo og Tidaholm kommune. Inneholder om lag 30 fiskevann med klart vann fra naturlige oppkommer.

Naturreservatet har en utstrekning på om lag 55 kvadratkilometer og ligger 35 mil fra Drammen. Kjør Drammen, Udevalla Trollhettan mot Falköping og Tidaholm.

Invicta bor standsmessig på Høkensås Semesterby, en koselig hyttelandsby midt inne i naturreservatet.  Her finnes det både bistro og Sportsfiskeshop med god mat og godt utvalg i fisksaker.

Skal du fiske i Høkensås er en sekserstang ideelt til streamer- og boobiefiske. Det er også gøy å ha med seg ei lettere stang til tørrfluefiske.

IMGA0319

Av fluer som er verdt å nevne er oliven vannymfe, husbyggende vårfluelarver (lokalt husmask) Kate Mclaren, buzzere samt jordbæret. Den vanlige kjente tørrfluerekka lik den du ville fisket med her hjemme er også grei og ha med! Ikke glem vulgataimitasjonene dine- ikke uvanlig å få flotte klekkinger og spinnerfall på denne tiden av året

the-cat-booby

Faktaboks

Regnbueørret (Oncorhynchus mykiss)

SONY DSC

En rovfisk i laksefamilien som opprinnelig stammer fra Nord-Amerika. Den ligner vanlig ørret, men skiller seg fra denne gjennom sine fiolett-rosa kinnskjell og bånd langs sidene.

Regnbueørret var opprinnelig utbredt langs Stillehavskysten i Nord-Amerika, fra Alaska i nord til grensestrøkene mellom California og Mexico i sør. Arten er imidlertid for lengst introdusert til nesten alle verdensdeler og en rekke nye land, blant annet til Sverige og Norge. Regnbueørret har svært hurtig vekst sammenlignet med vanlig ørret.

Regnbueørreten er svartelistet i Norge, og kan ikke settes ut i marka. På Vestlandet har de et stort problem med rømt regnbue fra de mange oppdrettsanleggene