Kortlinenymfing med Martin Drož

HanakEn gang i vinter kom kursansvarlig Thoralf opp med den glimrende ideen og invitere verdensmester i fluefiske, Martin Drož på besøk for å holde kurs i kortlinenymfing. Martin er vanligvis å finne i Hemsedal om sommeren og etter litt om og men og frem og tilbake ble vi enige om 9. og 10. juli som kursdager. Vi var avhengig av 8 deltagere for å få gjennomført kurs og etter en litt treg start rant det plutselig inn med påmeldinger. Mange av deltagerne er fra konkurransemiljøet innen fluefiske, så det er tydelig at noen ønsker å ta inn litt av forspranget Martin har på mange av de norske utøverne. Martins oppskrift på suksess var forøvrig grei, “fisk og konkurrere mer…”

Det var tilsammen 10 fluefiskere som hadde tatt veien til Sølfast denne første helgen i fellesferien. Folk kom fra fjern og nær og det var faktisk flere deltagere utenfra enn fra Invicta. Nå skal ferien ta en del av skylden for det, men det er alltid hyggelig å møte nye fluefiskere. Teoridelen av kurset ble holdt i en uformell tone og Martin oppfordret oss hele tiden til å stille spørsmål.

Martin Droz, verdensmester i fluefiske og vår kursinstruktør denne helgen.

Martin Droz, verdensmester i fluefiske og vår kursinstruktør denne helgen.

Teoridelen var tredelt, først gikk Martin gjennom teori om stenger, sneller, snører og fortom og da med spesielt fokus på fortommen. Deretter demonstrerte han praktisk fiske og avslutningsvis ble det fokusert på fluer med tilhørende bindedemo. Totalt så holdt vi på fra ti om morgenen til klokken var nesten fire på ettermiddagen.

Nymfedemo i Drammenselva

Nymfe demo i Drammenselva

Martin er en dreven fluebinder og viste oss noen av favorittfluene sine

Og det virket som deltagerne trivdes også

Og flueboksene til Martin går det an å sikle over…

DSC00080

Dag to av kurset startet med invasjon av Statoil på Åmot. Jenta bak disken hadde nok kunne sett for seg en litt roligere start på søndagen enn en haug kaffetørste fluefiskere som braste inn i det hun låste opp døren. For en gangs skyld var alle på plass til riktig tid og vi satte raskt kursen mot Storelva i Sigdal. Vi hadde en kort diskusjon på lørdag om vi skulle dra til Vikersund eller Storelva og valget av Storelva viste seg å være lurt.

Vel fremme startet Martin med å vise hvordan han fisket. Han tok relativt raskt fem ørreter og det ble kommentert hvor effektiv han var i fiskestilen sin. Vi lærte mye bare gjennom denne stilstudien. Deretter spredte vi oss ut på elvestrekket  og startet vår egen kortlinenymfing. Martin beveget seg hele tiden mellom kurselevene og rettet på utstyr og fisketeknikk der det trengtes, samt svarte velvillig på alle spørsmål vi måtte ha til nymfeteknikk.

Martin instruerer Robin

Martin instruerer Robin

Innledningsvis så var fisket litt tregt, men da John Kaasa fant på å dra litt høyere opp i elva løsnet det. Han ringte ned etter en kort stund og sa han hadde tatt bra med fisk. Vi andre fulgte på og det ble straks mer fart og action. Brødrene Kaasa tømte vel stort sett elva alene, godt hjulpet av Morten Nymoen og et par andre. Samtlige deltagere på kurset har fått fisk i dag og alle har fått mye nyttig påfyll av både teori og praksis fra en av verdens beste fluefiskere. Vi i Invicta retter en stor takk til Martin Drož for at han tok turen ned til oss og villig delte av sin kunnskap og erfaring.