Med fluestang i Unsetåa

Etter en fin tur til Galten var det fortsatt noen som ikke var “ferdigfisket”. Erik og Kristoffer hadde leid en hytte ved Unsetåa øverst i Rendalen og satte kursen dit direkte fra Galten. Kjøretiden var en drøy time, så det var fort gjort og komme på plass. Hytta var leid fra en av Eriks gamle kolleger som bor på Unset, og selv om den ble omtalt som “ei bu” viste det seg at den var perfekt for to (eller fire) fluefiskere på tur. Det var rent og pent og kjøkkenet hadde alt utstyr som trengs på ei hytte. Når den i tillegg lå 20 meter fra elva kunne det ikke bli så mye bedre. Vi fylte drikkevann oppe på gården da det er en del krøtter som drikker fra elva og det var derfor ikke anbefalt og drikke vannet rett fra Unsetåa (stikkord: Kuruke…). Når det er sagt så er vannet krystallklart og vi spottet fisk på lang avstand.

Unseåa er ikke stor, men du finner flotte tørrflue- og nymfestrekninger der.

Unsetåa er ikke stor, men du finner flotte tørrflue- og nymfestrekninger der.

Det vaket friskt i elven da vi ankom, men det viste seg og være mest småfisk. Kristoffer fant straks en stor harr femti meter fra hytta og den fisken skulle “plage” oss hele uken… Vi prøvde alt vi hadde på den men fikk den ikke til og ta. Vi hadde opplevd at annen fisk i elva var veldig sky og bare skyggen av fluesnøre var nok til at de stakk. Men ikke denne fisken. Kristoffer kastet en stein etter den i ren frustrasjon, men hytteharren flyttet seg en halvmeter før den seg rolig på plass igjen.

Hyggelig stemning på hytta. Enkle forhold med parafinlampe og stearinlys.

Hyggelig stemning på hytta. Enkle forhold med parafinlampe og stearinlys.

Unsetåa har en fluesone på 12 km og vi brukte en hel dag på å gjøre oss kjent. Forholdene er godt tilrettelagt for fiske og det er skiltet fiskeplasser langs veien med kart og info fra Fishspot. Vi liker imidlertid og utforske litt, så vi parkerte bilen og gikk en del langs elven. Vi fant flere flotte plasser på denne måten og gjennomførte også “Idiotmarsjen 2016” da kart og kompass er oppskrytt… Terrenget rundt elva kan være en smule utfordrende da det er kupert og skogen er tett. Det var et under at vi ikke brakk noen stenger i mørket og da vi endelig stod på veien var vi enige om aldri å gjøre det igjen.

En annen ting er at oppsynet er relativt aktivt langs elva. Vi hadde en hyggelig prat med en representant fra Elveierlaget og selv om vi ikke ble spurt om gyldig fiskekort (som vi hadde) så er et aktivt oppsyn med på å holde tjuvfiskerne unna bare gjennom sin tilstedeværelse. Vi var enige om at her gjør Rendalen Elveierlag en flott innsats. Det er i tillegg satt ut flere bord og bygget gapahuker langs elven.

Kristoffer med sprek Harr fra Unsetåa.

Kristoffer med sprek Harr fra Unsetåa.

Når det kommer til fisket så fikk vi bra med fisk men størrelsen var ikke så mye å skryte av. Som tidligere nevnt så spottet vi stor fisk i elva, men den var så sky at det var nesten umulig å komme på kastehold. Vi lurte noen få, men de fleste stakk så snart de så en bevegelse. Vannstand kan være en av årsakene da elva sank betraktelig bare på de dagene vi var der. Vi opplevde heller ingen gode klekkinger så vakingen var ofte sporadisk. Vi møtte en lokal minkjeger som mente vi var for sent ute og det kan det nok hende han har rett i. Vi har i hvert fall snakket om å dra opp en tur til neste år og da blir det nok i juni.

Det er mange fine plasser langs Unsetåa.

Det er mange fine plasser langs Unsetåa.

Oppsummert så er det absolutt verdt turen å dra hit. Unsetåa er en flott elv i naturskjønne omgivelser og storfisken gjemmer seg sikkert rett rundt neste sving. Jeg tenker vi snakkes neste år.

Hvis du kunne tenke deg en tur til Unsetåa og trenger overnatting så kan du kontakte Lars Jørgen Romenstad ([email protected]) for leie av hytte. Fiskekort kjøpes på Inatur.

Kristoffer kjører fisk

Kristoffer kjører fisk