Havfiskegutta på langtur

Havfiskegutta var på tur til Nappstraumen 22.3 – 29.3, og hvilken tur det ble.

20170322_103704 Onsdag 22. mars reiste 8 av havfiskegruppas medlemmer til Nappstraumen i Lofoten. Vi reiste fra Drammen med tog til Gardemoen for deretter å ta fly til Evenes. Her ble vi hentet i buss som tok oss frem til «rorbuene» ved Nappstraumen noen minutters kjøretur vest av Leknes sentrum.

IMG_4807Her ble vi mottatt av Nordic Sea Anglings guide på stedet som innlosjerte oss i to buer. Da vi var noe slitne etter lang reise ble vi enige om at resten av dagen ville gå med til å rigge oss på plass og matlaging, så båter, fiskestenger og dresser fikk vi ordne torsdag morgen. Det hadde vært en lang tur, spesielt føltes turen fra Evenes til Leknes lang, ca, 4 timer i buss.

Torsdag morgen var det tid for en gjennomgang av båter, henting av utstyr, rigging av fiskestenger før førte tur ut. Båtene var meget gode og hadde alt av utstyr, som ekkolodd, elektronisk sjøkart, radar, VHF. Våre 3 båter var dessuten utstyrt med helt nye 150 hk. motorer. 20170325_134957Noen testet farten og ved flatt vann gjorde båtene 33-34 knop. Ikke dårlig det, men vi kunne ikke utnytte dette, da været ikke var helt på vår side. Men ut kom vi, tidlig og sent, vind i 10 til 15 m/sek gikk helt greit. Vindretningen nord -nordvest gjorde at det kun var Vestfjorden som var alternativt for fiske. Vi hadde ønsker om å dra ut i Vesterålen også, men der kom vi dessverre ikke.

Første tur ut reiste alle 3 båter samlet, da vi ikke enda var helt kjent med båt og fiskeplasser. Fiskeplassene var enkle å finne frem til, da de beste plassene var innlagt på båtenes elektroniske sjøkart. Ute på fiskefeltet var vi litt spredd, men hadde god kommunikasjon oss mellom ved hjelp av VHS. De som gikk lengst ut fikk mest fisk, men alle hadde en hel del jobb å gjøre når vi kom i land. Fiske kassene ble fort fulle og vel så det.

IMG_0093Skrei var på plass, og noen fikk etter hvert problemer med «hvordan skal vi få dette med hjem» allerede etter første fiske økt? Vi hadde jo «bare» 40 kg. bagasje + håndbagasje vi kunne få med på flyet hjem. Jostein tok bilde av ekkoloddet som nesten var dekket av skrei i et belte på nærmere 20 m. Eventyrlig for oss som aldri har opplevd slike tilstander. Det ble undersøkt noe om mulighetene for alternativ transport av fisk.

Noen bussjåfører fra Norway Buss express som kjørte rute mellom Bergen og Stavanger, skulle frakte sin fisk (en pall med fiskekasser) med Hurtigruta ned til Bergen. Noe for oss??

SAM_0878Søndagen var det 17 – 20m/sek vindstyrke, så da ble det landligge, men vi gikk og kikket på været mer eller mindre hele dagen. Etter en rolig dag var første båt klar allerede ved 5 tiden mandag morgen. Odd, Per og Tor var første båt ut i mørke med snø byger, men ikke så verst vind. Vel ute i Vestfjorden var allerede noen yrkesfiskere på plass, så her måtte det være fisk å hente. På ekkoloddet kunne vi se at det var noe, men ikke de helt store ansamlingene, men fisk fikk vi, og allerede ved 10 tiden var vi bekymret for om vi hadde tatt opp for mye.

Båten med Jostein, Kåre og Andrius kallet opp over VHF om noen trengte fisk, så hadde de allerede for mye og drev catch and relase på skrei. Sikker første gang det har blitt gjennomført.

IMG_20170329_112442_179Tirsdag var været bra, men de aller fleste kassene hadde etter flere kontrollveinger ikke plass til mer, da vektbegrensningen var 20 kg, Odd og Tor samt Jostein og Andrius reiste likevel en tur ut for å se om det skulle være mulig å få ei kveite eller 2, før vi måtte klargjøre båtene med etterfylling av drivstoff og vask.

Været var meget bra (selvfølgelig på siste dagen), men det var bare en kort tur over fjorden og inn på grunt vann og prøve med jigger. Allerede etter noen minutter satt første kveite på kroken til Tor, og han fikk en liten kamp med flere utras før den ble landet i båten. Første kvite for hans del, og pen størrelse ca. 7 kg. Både Odd og Tor var bortpå et par stykker hver seg i tillegg, men de hadde ikke kroket seg skikkelig og lever fortsatt i beste velgående i Nappstraumen. Etter et par timer var det bare å komme seg på land igjen. Filletere kveita, fylle opp båten med drivstoff, vaske og klargjøre for tilbakelevering til Guiden. Deretter var det å kontroll veie fiskekassa enda en gang og håpe at vekta ved fryserommet var noenlunde i tråd med vekta på transportbandet på flyplassen. Noen måtte ta noen grep og pakke ned klær og pilker og sende dem i postpakke hjem for åfå med seg all fisken.

Onsdag morgen var de klart for hjemreise i snødrev og full vinter, og etter flere stopp underveis hvor sjåføren måtte ut og renske vindusviskerne for is, og en stopp i Svolvær for en liten matbit, hadde vi ikke lange tiden på Evenes flyplass før flyavgang. Flyturen gikk greit unna og vi landet i rute på Gardemoen. Her hadde bestilt buss som hentet oss og kjørte både oss og fisk til Drammen stasjon hvor vi ankom ca. kl 19:00 noe reiseslitne, men fulle av fantastiske opplevelser. Ja vi fikk også noen minutter med nordlys søndags kvelden mellom snøbygene.

Ny tur? Alle var enige om at dette fristet til gjentagelse, men at vi da må gjøre noen grep for å kunne få med oss mer fisk hjem, samt redusere reisetiden/bussreisen ved heller å fly til Leknes flyplass. Har vi i tillegg ett par stykker som er villige til å kjøre opp med eget utstyr, samt kan ta med seg fisk på hjemturen vil det totalt sett bli en billigere tur og minst like stor opplevelse. Får vi i tillegg noe bedre vær, ja da blir det en topp tur.

IMG_20170327_140754_616 IMG_20170327_140754_614 IMG_20170327_140754_613 IMG_20170327_140754_608 IMG_20170327_140754_589 IMG_4806 hans IMG_0086 20170323_144118