Søråa 2017 (The Return of the Idiots…)

Sånn, da var vi i gang igjen … Etter et år med lengsel, angstnevroser, utslett og antydning til eksplosiv diare ankom Erik, Kristoffer, Lars, Thoralf, Frank og Hans Petter Råumvaldet på Høylandet. Den observante leser vil legge merke til at i år er vi to mann mer enn i fjor. Bakgrunnen for dette er at vi har fått tilgang til mer elv og kunne dermed ta med to mann ekstra. Etter mye diskusjon innad i den opprinnelige gjengen falt valget på Frank og Hans Petter. Det var ikke helt lett da vi etterhvert kjenner mange dyktige sportsfiskere som burde ha vært med.

Gutta Boys på tur igjen!

Vi hadde planlagt å kjøre samlet oppover søndag 30 juli, men i god Invictatradisjon skar dette seg fullstendig. Kristoffer og Hans Petter dro fra Hønefoss 04:00 og hadde dermed forsprang på oss som dro fra henholdsvis Drammen og Vestfossen med et par timer. Lars skulle kjøre opp på lørdag og overnatte hos venner i Østerdalen, men ringte kl 06:00 og sa han var fremme i Søråa. Erik dro på tid, men oppdaget ved Høvik at han hadde glemt snellebagen hjemme og da var det bare å snu. Etter en og en halv time var han akkurat kommet null kilometer av gårde. Thoralf og Frank fulgte derimot planen og ankom Høylandet som planlagt. Som sagt, organisert kaos i god tradisjon… Turen oppover var stort sett preget av bobil og campingvognhelvete og faktum at det var siste dag av fellesferien.

Thoralf hilser til den innpåslitne fotografen (Erik)

Etter desinfisering av utstyr kom alle seg etter hvert på plass i campen. Grunneier Kay var blitt satt til og vaske og klargjøre for nye gjester, mens Lars hadde tatt med Gårdsfruen Maren og hennes venninne bort i Beshøla for å lære damene speykast med tohåndsstang. Dermed måtte laksebaronen stå for all logistikk selv. Lars måtte etter hvert returnere da han han hadde lovet oss andre middag ved ankomst. Det ble nydelig elgburgere med alt tilbehør og det var en tilfreds gjeng som dro på seg simmsbunaden for å få dratt noen drag i elva. Det ble stort sett ganske begivenhetsløst da det var varmt og lav vannstand. Kristoffer var borti en laks ved vårt kjære bjørketre, men med unntak av noen laks som var oppe og slo skjedde det lite. Kay hadde satt igjen et fat med øl, så vi tok tidlig kvelden i elva (Vi hadde tross alt kjørt i ti timer…) og drakk litt øl i stedet.

Kristoffer danser laksedansen…

Da Kay i tillegg dukket opp med ei bøtte med kamskjell som takk for speykurs tok det helt av. Hans Petter fikk øyne så store som tinntallerkener og kunne nesten ikke tro hva han så. Kamskjell som har vært på land i under to timer er ikke hverdagskost for oss fra Drammen. I løpet av minutter var Hans Petter og Lars i gang med å slakte skjell og det ble konge nattmat. Det blir vanskelig å bestille kamskjell på restaurant etter den seansen.

Lars renser kamskjell

Kjøkkentjeneste midt på natta

 

 

 

 

 

 

 

Mandag 31 juli

Mandagen startet med en tur på Coop etterfulgt av en solid frokost. Vi ble enige om at Lars og Kristoffer skulle prøve nyvaldet på Romstad, mens resten av oss dro på Råumvaldet. Erik og Hans Petter dro opp til Bjørka mens Thoralf og Frank stakk til Hjelkdalen. I Hjelkdalen var det sinnsykt med laks som hoppet, men han var ikke lett å få til å ta. Først ute var selvfølgelig Frank som kjørte på en to kilos i noen minutter før den bestemte seg for å spytte ut flua rett i ansiktet hans. Vi var enige om at Frank kledde intermediateline drapert rundt kroppen… Thoralf var også borti fisk, men fikk ingen på land. Erik hadd kontakt med fisk på riffling hitch flue, men de suttet bare litt på flua før den ble spyttet ut. Det var selvfølgelig Kristoffer som leverte først. I Bestefar- og Bestemorhølen på Romstadvaldet tok han laks på 1,5 og 2 kilo. Disse ble tatt på hans sedvanlige bottleneck Mickey Finn og en knøttliten svart Francis.

Kristoffer leverer som alltid!

Erik leverer litt mindre enn Kristoffer…

 

 

 

 

 

 

 

Dagens største opplevelse var det nok Lars som hadde. Med en knøttliten, oransje nymfe dro han på monsterlaks Ved Bjørka.  Imidlertid så stakk laksen etter å ha rettet kroken på nymfa. Kristoffer filmet seansen så dette skal dere få se senere. Lars er en luring på laks og har vært borti flere fisker i dag, men det ble med en flott trøstesjøørret på rundt 1,2 kilo.

Laksen rettet ut kroken på mininymfa til Lars

Trøstesjøørreten til Lars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens absolutte høydepunkt var middagen til Hans Petter. Med stor gryte og et bål tryllet han frem fantastisk lammeskank bresert i bayerøl. Mens maten stod og putret gikk Hans Petter i skytteltrafikk mellom Grillhytta og elva for å vekselvis kokkelere og fiske. Resultatet ble eksepsjonelt!  (Maten altså… )

Det serveres!

Thoralf Matvrak i kjent positur.

 

Bedre blir det ikke!

I morgen truer en ny dag og vi håper at regnet som kom i ettermiddag gjør fisken mer bitevillig. Snakkes!

Tirsdag 1. august

Tirsdagen begynte strålende. Mens de fleste av oss fortsatt lå og sov eller satt på dass snek Thoralf seg bort på baksiden av en liten øy ovenfor Beshøla. På første kastet lugget det i flua og Thoralf tenkte «Småfisk?», og lot løsbukta gå. Det var ikke smålaks! Thoralf hadde endelig fått på storlaksen! Han ble litte grann bekymret da han var helt alene i elva og turte ikke å ta frem telefonen i frykt for å miste fisken. Det gikk hurra meg rundt i ca. 20 minutter med hvin i snella og flat stang før laksen var klar. Thoralf kastet stangen fra seg, stupte over laksen og lempet den på land! Årets julelaks var berget. Det var en rimelig fornøyd Thoralf som returnerte til campen med laksen til allmenn beskuelse for oss syvsovere. Erik satt på ramma da Thoralf returnerte, men det var ikke vanskelig å skjønne hva som skjedde på utsiden av utedassen. Da var det bare å trøkke seg ferdig slik at bilder kunne tas og skryt kunne legges ut på sosiale medier. Thoralf er med på tredje året og dette er hans første storlaks i Søråa. Det er så jævlig velfortjent!

ENDELIG! Thoralfs morgenlaks på 7,5 kg

Det er ikke rare flua som skal til for å dra opp en stor laks!

Siden Thoralf da hadde klart å vekke oss med laksealarm ble det raskt iverksatt frokost i campen. Lars satte i gang med å varmrøyke gårsdagens sjøørret og atter en gang stakk vi av gårde for fiske, mer mette enn det som egentlig er sunt.

Standsmessig frokost med høy stemning etter at Thoralf kom inn med storlaks

Varmrøkt sjøørret er ikke å forakte. Lars har kontroll på dette

Fram til lunch (som inntas ca kl 17:00) var Erik og fisket på Prestfossen, Råfossen og Råum Rokk. Det var godt å fiske litt alene, men uttellingen var ikke noe å skryte av. Råum Rokk var helt sjef å fiske fra motsatt side og det var laks som hoppet, men laksen ville ikke ta. Lars har vært borti flere fisker i dag og koden kan se ut til å være små fluer da både Frank og Thoralf har fulgt opp med henholdsvis en liten laks og en sjøørret tatt på små, lettdressede fluer. Det bør dog nevnes at Lars har vært borti fisk med en svær bomber.

Råum Rokk. Et flott, lite laksehøl

Bestemorhølen. Dette var nytt for oss i år og Kristoffer tok en to-kilos oppe på brekket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Været i dag har vært skiftende med noen skikkelig regnskurer. Det hjelper på forholdene i elva, men vi vil helst ha enda mer regn. Søråa er ganske liten nå og går på ca 10-12 kubikk, men det har gått fisk og det står mye fisk i elva fra før. I skrivende stund er gutta på tur ut for ei ny økt og så får vi se om det blir flere fisk i dag.

Kanskje det blir Hans Petter som drar den neste storlaksen?

Trøndersk regnvær!

Og selvfølgelig ble det fisk! Hans Petter har fått en, ukjent størrelse da han stod på en øde øy ovenfor Besa, for.øvrig samme sted hvor Thoralf tok storlaks i dag morges, men Frank var første mann til å vise billedbevis. Jeg (Erik) har kjøkkentjeneste i kveld så jeg vet ennå ikke hvor Frank tok laks, men jeg tipper på Beshøla. Det kommer selvfølgelig oppdatering på dette. For den som går i surr med navn så kan dere se på kart her.

Frank har fisket laks før og ingen av oss er overrasket over at han har tatt tre i dag.

BREAKING NEWS: Det var ikke Hans Petter, men Frank som tauet laks. Med tre laks og en sjøørret konkurrerer han sterkt til å overta tronen fra regjerende Konge Kristoffer. Vi får se hvordan det blir utover i uka. Nå er det sen middag med elglapskaus og skitprat i “Kosekassen” som våre danske venner kaller grillhytta.

Siden Frank tømmer elva koster vi på oss å poste et mindre heldig trofebilde.

Onsdag 2. august

God Morgen fra Nord Trøndelag. Klokka er halv åtte og Erik har allerede vært en tur i elva for å opprettholde sin tradisjon om ikke å merke antydning til fisk. To drag i Hjelkdalen ga ikke resultat så han gikk tilbake og satte på morgenkaffen i stedet. Vi starter onsdagen med et bildegalleri av ymse foto fra turen og så får vi se hva som skjer i løpet av dagen. To be continued.

Fiskeøkta frem mot middag (i dag til normal tid…) var relativt begivenhetsløs. Thoralf tok en liten sjøørret og Kristoffer fikk opp en smålaks og mistet en tre-kilos ved vår etterhvert kjære bjørketre. Hans Petter og Lars var borti laks i Bestemorhølen og Erik mistet en på Tjernobyl Ant på Stilla. Frank har for en gangs skyld ikke vært borti fisk, noe som er helt greit med tanke på at han “tømte” elva i går. Akkurat nå er det middag med en helvetes Chili con Carne gryte så oppdatering følger når vi har spist til vi blir flau!

“The Naked Chef”…

Middagen var som alltid et høydepunkt og et nytt fat med gårdsøl gjorde ikke stemningen noe dårligere. Det ligger an til å “svi litt” under morgendagens “tilbakelevering”…

Returpunkt for tilbakelevering av mat og drikke.

Det ser ut til at det blir en pause i fiskingen nå i ettermiddag da lyn og torden er på vei inn fra havet. Vi gjør et tappert forsøk på å få Kristoffer til å veive med 9 fot karbon midt ute i elven, men han var litt for smart til å gå på den, selv etter at Thoralf innbilte han at grisen på gården har bust med mothaker som kan gå inn i kroppen din hvis du klapper han. Det må jo også nevnes at unge Jakobsen falt i elva tidligere i dag etter bytte av vadesko. Studs er et absolutt “must” under rådene forhold. Det må  heller ikke glemmes at Kristoffer klarte å gjennomføre tidenes tryn her om dagen etter å ha vadet tvers over elva og det gikk ikke galt før han var på tørt land… En blåslått hånd og ødelagt snelle ble resultatet.

Selvskaderens blåslåtte hånd. Heldigvis kan han fortsatt fiske.

Kristoffer skifter Boa Wire i vadeskoene. Legg også merke til antrekket, Landslagsdrakten til det norske laget i linjegymnastikk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mens vi skriver dette kom tidenes regn- og hagelbyge. Vi skal poste en oppdatering hvis vi overlever…

Som nevnt gikk det litt alarm i campen. Vi fikk et «innisatans» regn og hagleskur og fikk nok med å berge kritisk materiell (ølfat, konjakk….). Hagleskura var vi litt bekymret for inntil Kristoffer sa «Hey, isbiter – Vi lager Gin Tonic!» Som sagt så gjort og Hans Petter blandet GT varianten Hagleskur i en kjele fra et stormkjøkken… Etter dette var stemningen upåklagelig!

Oppskrift på Haggelskur: 1 Gin, 1 Tonic, Haggel fra storm, barnåler, reinsdyrhår og rusk. Blandes i en kjele. Tilsett sitron hogd med øks. Drikk rett fra bollen. Skål!

 

 

Frank prøvesmaker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 3. august

Gårsdagens fest i grillhytta ble episk. Været satte en effektiv stopper for kveldsfiske da det regnet noe så sinnsykt. Elva steg med nesten 10 kubikk og dette gjorde dagens fiske spennende da Søråa endrer drastisk karakter med mer vann. Vi «skippet» det sedvanlige etegilde som frokosten pleier å være til fordel for noen brødskiver og masse drikke. Kvelden i går hang litt igjen.

Jakobsen jakter storlaksen. Legg merke til snørebukta. Gutten kan virkelig kaste med fluestang!

Etter frokost tok Frank med Hans Petter til Gammelråmoen rett bak campen. Og her viste Frank at han er en erfaren laksefisker. Under Franks kyndige veiledning dro Hans Petter på Laks på første kast. «Finn riktig lengde på lina og la flua gå i bue over vinduet bak steinen» var budskapet. Dermed fikk Hans Petter sin aller første laks på fluestang. Det var to fornøyde karer som returnerte til camp med vel gjennomført plan. Frank tok med Erik og Kristoffer etterpå men de var mer tunglærte og tok ikke fisk (i dette hølet).

Hans Petter med sin første laks på fluestang. Vi gratulerer!

Frank instruerer Kristoffer i hvordan han bør legge flua. Erik benyttet metoden i Hjelkdalen og tok to laks på rappen. Takk Frank!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik begynte å bli en smule frustrert etter knapt nok å ha kjent fisk på hele turen. Hans plan var å fiske Besa, men der hadde Hans Petter tatt seg til rette og hadde allerede fisket over to ganger. Erik ruslet derfor ned mot Hjelkdalen og ble mer og mer motivert etter hvert som han nærmet seg. Det hadde ikke vært folk der ennå og det er da Hjelkdalen fisker best. Med en liten Gary Dog og krok #14 i enden av snøret startet han med «indianerfiske» øverst i hølen. Tre kast var det som trengtes og så satt det på laks. Etter en kort og intens fight kunne han lande en laks på 2,8 kg. Da ble det en liten pause for å roe pulsen, men denne fisken hadde vært snill så mye av hølen var fortsatt urørt. Erik tok to nye kast og det gikk på en ny laks. Denne var mye villere og raste rundt i hølen før den lot seg taile. Vekta var drøye tre kilo og denne ble satt ut igjen. Kvoten er to om dagen over 1,5 og Erik syntes det var litt tidlig å være ferdig fisket før kl 12.

Eriks første laks på turen, 2,8 kilo

Eriks laks nr 2, ca 3 kilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristoffer har lurt opp fire små sjøørreter i dag, tre i fossen og en i Besa. Flua var en liten Mickey Finn bottleneck, for øvrig samme flue Hans Petter tok Laks på. Vi har ikke sett så mye til Thoralf og Frank i dag, men er ganske sikker på at de koser seg ettersom Coop Høylandet er handlet tom for grønn Aass…

Lars har vært borti laks i dag, men så langt er det blitt med en liten sjøørret på tørt oppe på Stilla. Det blir mer fiske i kveld etter at vi har inntatt en bedre Grill Satay middag.

Bedre blir det ikke! Satay Barbeque med Mangosalat!

 

 

 

It’s hard to be a fiskermann! Thoralf i dyp koma.

Det ble en liten Cowboy-strekk i skyggen for de fleste av oss etter middag. Temperaturen var behaglig i skyggen og det ble snorket bra rundt om i campen. Hans Petter og Kristoffer klarte etter hvert å snike seg bort på Råmo Høla og Hans Petter dro dagens andre laks. Fisken var rundt to kilo og nygått. Han ble litt overrasket da Erik sa «Ja, da er jo du ferdigfisket for i dag». Nyhuusen hadde glemt at det var kvote på to om dagen over 1,5 kg. Vi satte det på lista over hva en innbitt ørretfisker ikke klarer å forholde seg til og samtidig manglet det ikke på gode forslag på hva han kunne gjøre i stedet. Det var hele spekteret fra rydding og vasking til ting som ennå ikke er beskrevet i film av blåeste kategori. Vi kan i hvert fall ikke liste det opp her da mesteparten har aldersgrense på godt over 40…

Nyhuusen begynner å få det til! Dagens andre på han

I skrivende stund er klokken 23:40 og det har vært en stille kveld rent fiskemessig. Erik hadde så vidt tak i en fisk under Bjørka, mens Thoralf og Frank tok livet med ro med et par rolige bokser fra Aass. Kristoffer og Lars er fortsatt ute og de to luringene kan finne på litt av hvert når det mørkner. Hans Petter (som altså var ferdig fisket) stakk på elgsafari og så to store elgokser på jordet oppe mot Stilla. De beveget seg nærmest som skip gjennom gresset. Nå stikker vi å fyrer opp i grillhytta og tar noen glass før det er natta. Kristoffer kom akkurat inn og hadde heller ikke vært borti fisk. Gutten begynner å bli småfrustrert etter tre dager uten laks, men vi andre er glad da dette er karakterskapende for en ung gutt. Med litt motgang i dagens moderne samfunn blir han ikke så høy på seg selv og han har tross alt gruset oss to år på rad her oppe (Her kan du sette inn et smilefjes).

Grillhytta. “What happens in the Grillhytt stays in the Grillhytt”…

Fyrbøter Jakobsen og Klovnen Thoralf…

Fredag 4. august

For noen startet dagen grytidlig. Hans Petter var oppe før de fleste av oss i det hele tatt hadde vurdert å våkne og det skulle lønne seg på et vis… Nede i Hjelkdalen dro han nemlig på monsterlaksen. Typisk for storlaksen så kom den aldri opp og hoppet, men holdt seg nede mot bunnen av hølen. Hjelkdalen er ganske dyp med stein på bunnen og Hans Petter lurte litt på hva han egentlig drev med… Han prøvde etter hvert å legge hardt press på fisken og til slutt så sang det i lina ute i strømmen. Det gikk som det måtte gå og til slutt dro laksen seg bort i en skarp stein og fortommen røyk. Dette har preget Nyhuusen litt i løpet av dagen. Som trøst kan det nevnes at dette har vi opplevd alle sammen.

Lars har bursdag i dag og jakter fortsatt på sin første laks på denne turen. Det har blitt stang ut hele tiden. I dag har han mistet en stor en i Beshøla og en mindre en rett bak campen. Han fikk en kilos sjøørret, noe som er fint, men gleden ble overskygget av at ørreten var dekket av ca 100 lus.

Vi andre har ikke vært borti fisk (så vidt jeg vet…) men det har vært masse fisk å se i Hjelkdalen, inklusiv noen svære jævler på 13+.

Vi fikk også besøk av Ole Lindhardt, som ligger og fisker i Bjøråa. Vi var så glad for besøket at han umiddelbart ble satt inn i rollen som Hjelpekokk for Hans Petter og lunchforberedelsene.

Som takk for besøket ble Ole satt til å kutte grønnsaker.

Nyhuusen er vår nordtrønderske Gordon Ramsey. God mat og like ram i kjeften.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik blanker i Råmohøla

Rapporter sier at ny laks er på tur opp så vi får slenge på oss utstyret og se om det biter noe mer. Senere i kveld blir det smaksprøving av røykelaks som Ole Inge var innom og leverte tidligere i dag.

“Thoralfrenna”. Her dro Thoralf en 7,5 kilos laks.

Fortsettelse følger!

“Løk i Solnedgang”… Thoralf fisker Prestfossen

Lars fisker Beshøla

Thoralf, Frank og Erik stakk ned til Råum Rokk og Prestfossen etter røykelaks og eggerøre. De andre gutta tok ned til Hjelkdalen og gjest Ole var borti fisk under Speyinstruksjon fra Lars. Ole kjørte en stund på fisken, men som så mange ganger før var det laksen som gikk av med seieren. Unge Jakobsen begynner å bli litt frustrert over mangel på laks (Den bortskjemte jævelen…) men kjenner vi han rett er han på langt nær ikke ferdigfisket. Det er fortsatt en dag i morgen.

Thoralf og Frank indianerfisker Råum Rokk

“Den siste Mohikaner”

Det får holde med oppdateringer nå, og hvis noe som er verdt og fortelle skjer så får vi ta det i morgen. Skål fra Grillhytta.

Lørdag 5. august

I dag er siste fiskedag og været er ikke av det beste. Strålende sol og varmt er ikke det mest ønskelige været for laksefiske. Elva har falt mye i natt og nå trengs det mer regn. Thoralf, Hans Petter og Lars tok et morgendrag i elva, men det var ikke noe liv å kjenne. Erik og Thoralf tok en tur på butikken for å handle litt middag og campen er preget av «slow living» i dag. Kristoffer og Erik stakk opp til Ulf Mediaas i Flåt elva (4,5 km unna campen vår) for å sjekke ut fiskemulighetene og dette var en fin plass for den som ønsker å prøve seg på laksen. Ulf driver camping plass med 6 hytter og plass til både campingbil, -vogn og telt. Prisen på fiskekort er også behagelig og Ulf tok seg bryet med å vise oss elva. Du kan i tillegg leie båt og fiske på vannene mellom  Søråa og Flåttelva. Vi prøvde noen drag, men akkurat i dag var det nok lite vann samt for fint vær. Det eneste som beit skikkelig var kleggen. Hvis du måtte være interessert kan Ulf kontaktes HER

Ulf og sønnen tok oss med på omvisning i Flåt elva.

Høylandet i all sin prakt. Dette er ved Flåt.

Vi gjorde noen drag i Flåt elva men det ble ikke noe fisk i dag.

Med bakgrunn i sol og vanntemperatur fikk Kristoffer plutselig gytedrakt og hoppet i elva for å gjøre sin “borgerplikt”. Legg spesielt merke til at han hadde med egen rognpose i høyre hånd…

Det blir en rolig ettermiddag og så får vi ta noen drag i kveldingen. Hvis det blir noe action skal vi selvfølgelig oppdatere dere, hvis ikke så er det takk for oss i Søraa for i år. Det blir ny blogg om ca 12 måneder.

Natt i Søråa

Og helt til slutt må vi naturligvis takke Maren og Kay for at de atter en gang slapp oss til på Råumvaldet. Maken til vertskap skal du lete lenge etter! For fiskemuligheter i området så kan du kontakte Maren og Kay via Råum Gårds hjemmeside  eller gjennom Facebook. En stor takk går også til Lornts Romstad som lot oss leie Romstadvaldet. Vi snakkes om ganske nøyaktig 51 uker.