Rapport fra Høkensås 2017

Invictas tur til Høkensås 2017

Tatt på Booby!

 Sesongstart og tur til Høkensås. Undertegnede og Kent dro tradisjonen tro allerede nedover tirsdag formiddag. Litt bekymrede over at det skulle bli et trafikkaos uten like i forbindelse med pinseutfart, stengt Oslofjordtunel og to ferger ute av drift på Horten-Moss sambandet, lå forholdene til rette for et skikkelig kaos. Våre bekymringer var grunnløse, ferden nedover gikk så smertefritt som overhodet mulig.

Vi trengte kun et lite stopp på veien nedover for å bunkre og sørge for kald øl i kjøleskapet til Hans Petter og Ole, som etter sigende skulle være på plass utpå kvelden en gang. Vi var på plass i Semesterbyen før klokken to og var i Tidan allerede fra klokken tre på ettermiddagen.

Baltak fra Broen

Dessverre, må man si, så var det den tørreste vinter og vår i mans minne i Høkensås og Tidan gikk på fislete 4 kubikk/s, med skyfri himmel og solskinn var det ikke akkurat lette forhold. Sola og den lave vannføringa gjorde fisken meget forsiktig. Det la ingen demper på verken Kent eller undertegnede, som svingte fluestanga for første gang i ferskvann i år. Vi brukte dagen godt og fisket fra ca. klokken
tre til ti på kvelden. Resultatet var en stusslig Bruning på 25 cm på nymfe. Vi hadde tak i noen på tørt også, men tilslaga var rustne, noe de gjerne er på årets første tur. Selv om fisket ikke akkurat var på toppen brukte vi tiden i sola godt og planla allerede neste dags fiske oppe på åsen og drømte om
vulgataklekkinger.
Hans Petter og Ole var på plass engang etter midnatt og hytta var full. Årets tur hadde en kapasitet på 24 personer, men vi endte opp på akseptable 15 personer, litt overaskende kanskje, men ganske naturlig da flere av det «faste mannskapet» enten var forhindret i jobb, familie eller av andre praktiske årsaker forhindret fra å stille. Ny tur er allerede bestilt og det vil bli siste uka i mai som vanlig. Første dagen inne på «Åsen» brukte vi i Vestre Prinsesjøen. Her hadde noen dratt ut proppen, og fisket var vesentlig annerledes enn tidligere år. Østre Prinsesjøen var så grunn at den ikke innbydde
til fiske. Vi startet fisket med det klassiske Høkensåsoppsettet med boobie og synk 3 til 7 (som regel Cats Whisker Sparkler Booby eller Jordbær booby) Det var en treg start, men undertegnede lurte en brun en på 2,2 kg. Prinsesjøen er et flott fluevann og vi brukte forholdvis mye tid her, men vannet var
varmt og fisken treg. Allikevel ble det tatt mange fine fisker. Thoralf briljerte som vanlig med glassline og bustefluer, en undervurdert teknikk som fanger bra under varierte forhold. Thoralf fikk lurt meg ut på leting etter skjæret i Prinsesjøen, som etter hans erfaringer fra tidligere i år var mulig å finne 200 meter ut fra østsiden av prinsesjøen. Dersom vi fant «stien» ut da. Den var ikke lett å finne, og ettergrundig vading over hele østsiden, med vann til midt på brystet, ble skjæret gjenoppdaget. Det viste seg dog at skjæret kun var 50 meter fra land, og slett ikke noe skjær, men en liten grunne.

 

Dagene i Høkensås er lange og late og det blir også tid til hyggelig samvær på hytta på kvelden. Med Hans Petter på hytta må man planlegge å spise skikkelige middager og huskokken diska opp med både kalvestek og lammecarre. Restaurantmat, selvfølgelig. Det er alltid hyggelig å ta runden rundt på hyttene på kvelden å høre dagens fiskehistorier. Noe som forundrer meg hver tur er hvor forskjellig fisket er i de forskjellige vannene, og hvor stor variasjon det
er i teknikker, fluer og tilnærminger til det samme fisket. Nettopp det, er kanskje det som gjør fisket i Høkensås veldig spennende!

Vulgata!

Utover uka ble det mer og mer fart i vulgataen (vår største døgnflueart) og vi opplevde i perioder et fett tørrfluefiske etter grove skrellkjoljer. Hans Petter og Ole oppdaget en flott plass i Syd-vannet som ga et fint tørrfluefiske når vulgata-spinnerne kom på kvelden, og det ble også fisket bra på spinnerfall i Lille havsjøen.

Fredag hadde vi tradisjonen tro leid Strandgölen. Strandgølen er Åsens Mercedes S-klasse, med den største fisken og kvotebegrensninger på antall fiskere. Fisket åpnet bra og allerede i syvtiden fredagsmorgen var de første fiskerne på plass. Det var lite vann og varmt i vannet og i løpet av dagen  dabbet det litt av, før det tok seg opp på kvelden med mange fine fangster over 2 kilo. Thoralf ble årets skrellkoljemester med en fisk på 4,8 kg som ble tatt nettopp i Strandölen.

Hans Petter ogInvicta disket opp til grillfest ved vannet midt på dagen, og da hadde vi en fin anledning til å vente på
litt mindre sol og kjøligere vann inn mot kvelden. Øivind, Morten og Jørn traff virkelig en hotspot i badekaret når sola var på vei ned, og fikk mange flotte fisker.

Førstegangsreisende til Hökensås,
Sunniva mistet storfisken i Strangölen dessverre, men jeg gjetter på at fisken uansett var morsom å kjøre på. Det ga i alle fall oss andre god underholdning, da snelle måte kobles fra stanga under kjøringa på grunn av backlash og Frank og Sunnvia kjørte fisken i tandem(Frank med snella) frem til den glapp.

Kubbe i Strandgølen

Turens siste dag ble brukt over hele Åsen og ga et greit fiske. Det blåste mye på dagtid, men på kvelden la vinden seg fint og Vulgataene kom frem fra sine gjemmesteder i skogen. Det ga en nydelig avslutning på turen med tørrfluefiske i behagelig sommervarme til langt på kveld. Takk for turens folkens! Å være med Invicta på tur er en fin opplevelse, med hyggelige likesinnede mennesker og knall fiske.