Ett kurs – og du er hekta

EN VAKKER HOBBY: Marius Haug fisker til kvelden er i ferd med å legge seg over Drammensfjorden. Bare ett kast til! FOTO: Jarle Fredagsvik

Av Jarle Fredagsvik

Det er lørdag kveld. Vinden har løyet, og fjorden ligger og duver dust i rosa og blåtoner. Ved enden av stranda i Knivsvika står to slukfiskere og kaster mens de prater.

Se galleri og video lengre ned i artikkelen!

Vannspeilet er blankt, og den sterke strømmen vi opplevde her tidligere på dagen har fordufta. Ute i vannet står Marius Haug fremdeles og kaster og trekker. Kaster og trekker.

– Skal vi dra ”hjemover” og se om vi ser noen steder det vaker innover i Drammensfjorden?

– Jeg er med på alt du sier, lyder svaret.

VELKOMMEN: Instruktørene Robert Skoczylas og Roy Ingard Hansen er klare for en lang økt ved fjorden. FOTO: Jarle Fredagsvik

Roy og Robert samler troppene

Klokka 09:00 møttes vi på samme plass. Tidligere i uka har Drammenssportsfiskere gjennomført teorikurs på Sølfast og bindekveld noen dager senere.

Vi er heldige som får interesserte, flinke og forskjellige deltakere innom kursene våre. Aldersspennet varierer fra 12 år til pensjonistalder.

Instruktørene Roy Ingard Hansen og Robert Skoczylas har alt vært her en time og ”drukket kaffe”, når vi ankommer. Nå står de ferdig rigget ved bredden med buff til nesetippen. Assosiasjonene går til amerikanske TV-serier og annen form for organisert aktivitet.

Det er heller ingen bønn når rekruttene ankommer. Nordavinden treffer oss skrått inn fra høyre, og litt imot ute på stranda. Men her det ingen nåde. En sjøørretfisker kan ikke reise hjem fordi det blåser litt. Man må heller utnytte den til sin fordel. Roy forklarer litt rundt strømkanter og posisjoner fisken stiller seg opp for å beite. Han forteller om den intrikate operasjonen det er å snike seg ut til Bjørneskjær på lavvann. Dersom du ser en stein inne på grunna over vannfilmen, kan du klare det. Er den borte når du skal vade deg innover, sitter du i saksa.

Kursdeltakerne går i gang med kastinga og brer seg utover i jakten på sjøørret. Tross innsats og iver drar vi fangstløse mot neste stopp på programmet: Rødtangen Camping.

FARLIG DUO: Truls Lunde får instruksjoner av Roy Ingard Hansen på Rødtangen, og da tar det ikke lang tid før det begynner å gi resultater. FOTO: Jarle Fredagsvik

Sur sjøørret på vaskebjørn

Instruktørene har holdt seg på matta hittil, og latt nybegynnerne stå for fiskinga. Når den digre Brevikbukta åpenbarer seg, er det ikke like lett å holde igjen.

Paradoksalt nok får jeg den første fisken. Kamera ligger inne på land mens jeg kjemper mot en sur sjøørret. Den hugg til på vaskebjørn med kjappe inntrekk.

Etter et par hopp og utras ligger den i hoven. 6-700 gram, kanskje? Bilder tas og fisken settes ut igjen. Det bobler i hele kroppen og jeg blir helt shaky.

SE VIDEO: Jarle fisk Sjøørretkurs

Å få fisk er noe man aldri går lei av, og samtidig gir det gruppa masse motivasjon når vi møysommelig fisker oss utover mot Solfjellskjæret.

VAKKER ETTERMIDDAG: Vinden løyer og fjorden ligger stille foran oss, men fremdeles er det mulig å lure fisken. FOTO: Jarle Fredagsvik

Flat sjø og godt bett

Sjøen flør og det dukker stadig opp situasjoner som involverer fisk. Truls får et sent hugg fra en sjøørret på flua, men rekker ikke å sette mothugget. Senere viser han småflau fram en liten lyr fra samme plass. Men fisk er fisk!

Robert fisker rundt på framsiden av den digre holmen, og havner i en tête-en-tête med en havabbor på grunt vann. Dessverre blir det ikke nærkontakt med torpedo-flua denne gangen.

Kurset var fint, og selv om det var for nybegynnere – var nivået høyt og man burde hatt en viss kunnskap fra tidligere. Hyggelige instruktører og trygger rammer

– Truls Lunde

Vi passerer Rusodden og fortsetter bortover rullesteinsstranda på vei mot Korrvik. Her er vi i le for vinden, og fjorden ligger blank foran oss. Ved Solskjellskjæret finner Robert vakende fisk, og plukker et par blanke. Jeg setter på oliven loppe, og tar raskt en liten sjøørret til.

I denne perioden begynner vi egentlig å plukke jevnt med fisk. Leszek var en av de aller ivrigste, og blir også han belønnet med en liten sjøørret.

Robert benytter seg av fysikken sin og lange, brutale kast og henter inn nok et par sjøørret på kutling-imitasjon.

SE VIDEO: Truls med flott sjøørret

FLOTT FANGST: På egenbundet kobberbass, landet Truls Lunde denne flotte sjøørreten. FOTO: Roy Ingard Hansen

Plutselig skrikes og hoies det inne tett ved Ruseberget. Truls har en diger sjøørret på kroken. Alt på til på kobberbassen han bandt selv et par dager i forkant. Robert og Roy hjelper til med å guide fisken trygt opp på stranda. Dette er god matfisk, så den blir med Larviks-mannen hjem på middag.

– Det begynte med at Roy og jeg gikk langs stranden. Han pekte ut forskjellige “hot spots” der vi gikk. Roy gjorde et ekstra nummer ut av et spesifikt sted, et område med en liten odde ut i sjøen og som strømmen beveget seg raskere rundt. Jeg vadet et lite stykke ut i vannet. Roy ville at jeg skulle legge kastet mot ham, det vil si vekk fra odden og parallelt med stranden. Jeg begynte å avfiske i vifteform, med litt mer snøre ute hver gang. Jeg tror det var på fjerde kastet, så tok det skikkelig i flua. Jeg fikk fisken på land etter ett minutts kamp. Det var en veldig god og deilig følelse, sier Truls Lunde og legger til:

– Jeg har fått sjøørreter før på haspel, men dette var min første på flue. Og det var veldig spesielt at det skjedde med en flue jeg hadde bundet selv. Jeg skal definitivt fortsette og jakte sjøørret med flue. Kurset var fint, og selv om det var for nybegynnere – var nivået høyt og man burde hatt en viss kunnskap fra tidligere. Hyggelige instruktører og trygger rammer, avslutter han.

SPENNENDE OMRÅDE: Rødtangen huser mange, fine fiskeplasser. Her den stillegående kanalen på innsiden av Solfjellskjæret. FOTO: Jarle Fredagsvik

Oppbrudd og panikk-fiske

Vi snur, og begynner å fiske oss hjemover. Det har vært en lang dag i fjæra, noen av kursdeltakerne takker for laget.

Instruktørkorspet er fortsatt meget fiskesjuke, og flere av dem holder det gående til kveldsmørket ligger tungt over Drammensfjorden.

Det meldes om fangst ved Holmsbu via sosiale medier. Selv tar jeg med Marius tilbake til Knivsvik og stanser også innom en potensiell hot spot på vei tilbake mot Hyggen.

ROBERT MED FISK: Det ble noen prikkefanter for instruktørene også. FOTO: Jarle Fredagsvik

Det blir ikke flere fisk på oss, men totalt sett skal vi oss fornøyde med en meget fin dag ute ved fjorden og avslutning på et kurs som både ga noen fantastiske fiskeopplevelser, og ikke minst ga folk motivasjon for å investere mer tid, penger og krefter i en fantastisk hobby.

Marius er som et påskrudd lys. Det er gøy å se ham kaste flotte bukter bakover, og stå framoverlent over stanga og utføre inntrekkene som en ninja.

(Bildegalleri – trykk på bildet for større motiv)

Stangen har han for øvrig lånt av meg, men den leveres pent tilbake når jeg setter ham av utenfor gårdsplassen hjemme.

På mandag skal han nemlig kjøpe sin egen #7’er stang. Vi ønsker ham, og flere andre fra kurset, hjertelig velkomne inn i galskapen.

Ett kurs – og du er hekta.