Hardangervidda – en fluefiskers drøm

Invicta Open 2023. Med Svein Røbergshagen

DRØM DEG BORT: Til vidde, ro og vak. Svein Røbergshagen er toastmaster lørdag 19. november.

Lørdag 19. november fyller vi igjen opp klubbhuset på Sølfast med fiskere, fluebindere, foredragsholdere, vareprøver og annet gøy. Det er Invicta Open og vi åpner dørene alt klokka 11 – og en av dem som har lovet å ta turen innom tidlig, er fiskeguruen Svein Røbergshagen.

Mange drar nok kjensel på mannen ved hans karakteristiske, lange skjegg. Svein jobbet tidligere hos Nordisk Fiskeutstyr, deretter Angler – og siden Vak – fra samme lokasjon i Nydalen. Han er kunnskapsrik, hyggelig og har hjulpet mang en fluefisker med både det ene og det andre.

Tidligere reiste han til Kola-halvøya for å stagge sitt behov for oversized ørret, men de siste årene har Hardangervidda blitt hans nye favorittdestinasjon. Lørdag 19. november skal han holde et foredrag for oss om fluefiske på vidda, noe som er veldig passende ettersom DS også tilbyr utleie av Søltjørnhytta for sine medlemmer.

På klassisk grunn på Hardangervidda– en fluefiskers drøm

“Bli med på noe av det mest sagnomsuste fluefiske Norge har å by på. Med bilder og film tar Svein deg til hjertet av Hardangervidda, til Geitvassdalen og de øvre delene av Lågen, der sagnomsuste fiskeplasser har navn som Kristofferhølen, Muran, Melrakk og Skjærhølen. I dette området, som ofte karakteriseres som indrefileten av fiskemulighetene på Hardangervidda, har Lågen allerede fått litt størrelse og bremses bare opp av større og mindre vann, i et vannsystem som huser stor ørret. Om forholdene er på fiskerens side, kan det ligge til rette for et fluefiske utenom det vanlige. 

ULIDELIG VAKKERT: Når alt stemmer, er det lite som matcher fiske på Hardangervidda. Her har Svein landet en flott rugg på flue.

I foredraget vil Svein fortelle om opplevelser av fiske og natur og hva som særpreger dette høyfjellsfisket og ørreten som lever der, om fluevalg og fiskestrategi på Hardangervidda og om arven fra pionerene, som er norsk fluefiskehistorie på sitt beste.”

Det blir heller ikke bare ord om drømmefiske i Hardanger denne høstkvelden. Svein tar også med sitt “hemmelige våpen” i kampen mot tricky ørret på stillevann.

Han har nemlig gått tungt inn materien rundt lyngbladbilla, et fenomen vi også støter på i Finnemarka tidlig på sesongen. Har du ikke den rette imitasjonen i flueboksen da, kan det bli en lang, frustrerende ettermiddag ved bredden for den vanligvis så tålmodige fluefiskeren.

BILLEFISK: Denne flotte skogsørreten ble lurt til å ta en av Sveins egenkomponerte lyngbladbiller en vakker vårdag.

Under Invicta Open vil Svein fortelle om sine erfaringer med billefiske, om strategi og fluevalg og han binder sine mest fangstgivende imitasjoner.

Det kommer også mer program når vi nærmer oss den aktuelle datoen. Men huk den av allerede nå, for dette blir moro!

Det er åpent hus denne dagen, så ta gjerne med en venn eller to. Det vil være mulig å binde fluer hele dagen, mens dere sitter og hører på foredrag. Det er naturligvis også mulig å ta seg en liten pause mellom slagene.

Vel møtt!