17 000 har sett Lars Jørgens ørretjakt i Finnemarka: – Glad jeg har inspirert andre

SNIKENDE FISKER: Lars Jørgen Longfjeld er nysgjerrig av natur og det har gitt ham mange store fiskeopplevelser i Finnemarka. FOTO: Jørn-Are Longfjeld

Fredag ettermiddag. Ofte et viktig tidspunkt for familien. Arbeidsuka er over, det surrer noe godt i stekepanna på kjøkkenet – og man samles gjerne rundt bordet for ’fredags-taco’ eller mors hjemmelagde pizza.

Slik er det imidlertid ikke hjemme hos familien Longfjeld i Vikersund. Her har nemlig far og sønn gjort det til en slags overgangsritual, fra arbeidsuke til helg, at de pakker sekkene og reiser ut på overnattingstur i Finnemarka. Et døgn senere vender det tilbake for å tilbringe resten av helga med familien.

Pappa Jørn-Are er innflytter nordfra og jobbet tidligere som lærer ved medielinja ved Buskerud videregående skole i Åmot. Han beskriver fremdeles seg selv som ”mediemann i sitt hjerte”, og tar nå med seg både video- og fotokamera ut på tur, for å dokumentere naturopplevelsen og sønnens aktivitet med fluestang.

16 år gamle Lars Jørgen har nå blitt en hit via YouTube. Etter at han ble introdusert for fluefiske av onkelen sin i Kåfjord i Lyngen, har han blitt fullstendig hekta. Sammen har far og sønn filmet, redigert og produsert to kortfilmer kalt ”Ørretskjelven”. Den første av dem er oppe i hele 17 000 avspillinger.

– Fisk på minst fem kilo!

I filmene er det flere locations for fiskescenene, men i hverdagen er det de vakre nordområdene i Finnemarka duoen trakter til. Foreviget til filmen er blant annet 16-åringens duell med det som foreløpig er hans ‘livs fisk’ i et de små vannene i marka et kort kjøretur og en liten marsj unna hjemmet i Vikersund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEDRE ENN FINNMARK? For Lars Jørgen er det ikke noe problem å finne stor fisk, så lenge man er observant og passer på at man ikke skremmer bort fisken. Denne ble med opp i håven, men unggutten opplevde å miste den aller største han har vært borti. FOTO: Jørn-Are Longfjeld.

En tapt duell som fremdeles hjemsøker ham om natta.

– Den store fisken du har på flua der; hvor stor tror du den var og når utspant dette dramaet seg?

– Det var i fjor sommer, så forrige sesong. Jeg kan meg god samvittighet si at den var over fire kilo. Når man mister fisk, pleier man alltid å legge på én kilo, så si fem da, sier Lars Jørgen Longfjeld.

Dramaet er til å ta og føle på når pappa holder kamera og forsøker å guide sønnen fram til best måte å lande fisken på, mens ”beistet i den andre enden” drar ut både fluelina og nesten hele backingen i sin higen etter å slippe unna. Til slutt klarer den å slite av fortommen mot noen trær eller røtter på den andre siden. Lars Jørgen lar kroppen trøstesløst falle bakover i lyngen. Der og da trenger man ikke si stort.

– Hvordan er det å ha kamera på seg de gangene det går skeis?

– Det merker jeg egentlig, ikke. Akkurat under foredraget så klipte jeg bort reaksjonen min. Det tror jeg var like greit. Den kan du se på YouTube, hvis du har lyst til det. Jeg bruker noen ord. Det kommer noen gloser både på samisk og norsk, sier han.

Fullt hus på foredrag

Film, fiskeinteresse og friluftsliv har nå ført guttungen til scenen. Modum kulturhus hadde filmvisning og foredrag tidligere i måneden, og torsdag 27. april inntok 16-åringen lokalene til Drammens Sportsfiskere på Sølfastøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UREDD: Lars Jørgen Longfjeld møtte en kunnskapsrik forsamling inne på klubbhuset på Sølfast, men det tok ikke lang tid før han hadde sjarmert sitt publikum. FOTO: Jarle Fredagsvik

Åpenbart var det mange som var nysgjerrige på å høre om ungguttens tanker om ørretjakt i Finnemarka, for arrangementet trakk til seg fullt hus i form av en god miks av både nye og mer erfarne fiskere. Lars Jørgen var også synlig nervøs i forkant, men hadde fått solid oppbacking fra to pedagoger på hjemmebane både denne kvelden og under arbeidet med foredraget.

Å holde et slikt foredrag som 16-åring, er det i hvert fall ikke mange av de oppmøtte som hadde turt selv da de var i den samme alderen …

– Jeg var nervøs, men det skal man også være. Jeg må være litt ydmyk. Det er veldig mange som kan dette veldig mye bedre enn meg. Jeg har lært av mine erfaringer og dette er sånn jeg føler det er. Jeg har pratet på mine vegne om mine opplevelser. Jeg kan jo ikke prate for andre. Det kan være noen andre har hatt helt andre opplevelser.

I Drammens Sportsfiskere merker man generelt en solid oppsving i aktiviteten rundt fluefiske den siste tiden. Sist helg var kastekurset for nybegynnere fulltegnet med 26 deltakere.

– Det er vanskelig å si helt nøyaktig, men trolig har folk virkelig begynt å komme ut av dvalen igjen etter korona-pandemien og har et sterkt ønske om å komme seg ut på tur og å holde seg i aktivitet. Fluefiske har nok også blitt litt trendy, og derfor er det også veldig kult med når typer som Lars Jørgen dukker opp og bidrar til å engasjere nye generasjoner fluefiskere, sier leder for Fluegruppa Invicta, Kristoffer Jakobsen.

– Glad for at jeg har inspirert andre

Et annet miljø som opplever økt vekst og interesse rundt fluefisking er i Longfjelds hjemtrakter i Vikersund.

– Jeg har noen kompiser som er opptatt av å fiske. På en måte har jeg fått et nytt fluefiskermiljø i Vikersund den siste tiden. Jeg har opplevd at veldig små kids kommer bort og sier ”hallå” til meg når jeg går ute, for de har sett fiskefilmene mine. Jeg er glad for at jeg også har inspirert andre til å begynne med dette, sier Lars Jørgen Longfjeld.

Den 1. mai åpnet fiskesesongen mange steder, og i Drammenselva. Det betyr at ”ørretskjelven” har begynt å melde seg i mange fiskekropper rundt omkring, noe som lover bra foran nye fisketurer for far og sønn Longfjeld. Tradisjonelt er fisket meget bra i skogsvann rett etter at isen slipper.

– Hvordan fungerer dere to på tur sammen. Det er jo ikke alle som alltid ville hatt med faren sin ut på tur, er det alltid gøy å ha ham med?

– Vi prater ikke så mye sammen. Vi går på tur. Ser vi noe kult, så prater vi om det. Vi har snakket mye om fisken under isen, for det har vi ikke skjønt oss på. Jeg har fått ørret under isen, men vi skjønner ikke hvordan den oppfører seg. Men, jeg får nok ikke en bedre turkompis enn pappa, mener nå jeg da. Jeg liker å være på tur me’n.

Det som er litt spesielt er at fiskeinteressen fra broren hans nordpå, ikke har prellet over på Jørn-Are i det hele tatt. Han er drivende opptatt av å gå på tur i Finnemarka og drive med forskjellige former for aktivitet, mens fiskestanga blir stående urørt igjen hjemme – tar han heller med seg kamerautstyr.

– Jeg går kanskje litt flere turer enn guttungen. Jeg er en trasker, så jeg liker å gå veldig langt. Det heller kanskje litt mer over mot trening. Jeg liker både å gå på ski, løpe og sykle. Når jeg og Lars Jørgen er på tur sammen, er det stort sett jeg som står for matlaging og alt det andre som skal gjøres. Jeg lar han styre med fiskinga, og så er jeg litt mer rundt omkring. Jeg har litt ’ADHD’, når jeg er ute på tur. Han har sin interesse og jeg har min. Det er nok derfor det fungerer såpass bra, sier pappa Jørn-Are.

Snakker varmt om Finnemarka

Begge to er de varmt opptatt av det vakre naturreservatet som strekker seg fra Tyrifjorden i Nord, ned mot Lierdalen i øst og bebyggelsen langs Drammenselva i vest og i sør.

– Det er et friluftsområde som er helt vanvittig bra. Det er veldig enkelt å komme seg ut i naturen og det er enkelt å finne fine plasser. Dersom du velger noen av plassene som er litt tyngre å gå til, får du stort sett gå i fred. Det er veldig fint. Det er et eldorado vi som bor i Buskerud og drammenstraktene kan benytte oss av. Nord-Norge har jo også sine ting, men det vi har rundt oss her nede er minst like bra, påpeker Jørn-Are.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD STØTTE: Pappa Jørn-Are og sønnen Lars Jørgen er faste turkompiser, men det kom fram etter foredraget at pappa ikke er spesielt fiskeinteressert. FOTO: Jarle Fredagsvik

En av tingene de prøver å fortelle oss gjennom sine egne erfaringer og fortellingene de lager, er at man ikke nødvendigvis trener å dra så langt – eller kaste så langt for å få nærkontakt med ørreten.

Under foredraget på Sølfast fortalte Lars Jørgen blant annet at omtrent 90 prosent av fisken han fanger, tar fluene rett utenfor torvkanten langs myra. Han har utviklet sin egen fiskemåte ved å være nysgjerrig, åpne sansene sine, observere og sette seg inn i bevegelsesmønsteret til fisken.

– Jeg har egentlig bare vært på tur og lært av ting jeg har funnet ut selv. Og en av de tingene er at fisken lett blir skremt og at den ikke liker mennesker. Da er man nødt til å være forsiktig, men det faller egentlig naturlig for meg, sier Lars Jørgen.

– Det er mye snakk om størrelse når det gjelder å fange fisk, og det blir jo mye fokus på stor fisk også i ditt foredrag. Er det nødvendigvis alltid så viktig å ta den største fisken?

– Eeeh, langt ifra. Det virker kanskje som at fokus mitt går mye på størrelse, men jeg nevnte jo også i foredraget at den morsomste situasjonen i år ikke var den største fisken. Det er opplevelsen og tilnærmingen jeg setter aller høyest. Naturopplevelsen og hvordan ting fungerer. Jeg har fått ørret på over tre kilo, men situasjonen har kanskje ikke vært like morsom som ved en ørret på halvannen kilo.

Om sommeren drar familien Longfjeld gjerne hjemover til Nord-Troms for å fiske ørret, laks og røye på vidda eller i skogsvann. Sånn sett er de veldig godt vant fra før av, men sønnen i huset påpeker at han ikke synes forholdene han har til rådighet i Finnemarka står noe tilbake for alt nordpå.

– Det jeg egentlig vil si om det, som veldig mange sikkert ikke er enig i – er at det er like bra fiskemuligheter i Finnemarka som for eksempel i Finnmark. Det er veldig mange som velger å kjøre rett til favorittplassen sin, og som ikke prøver å utforske områdene rundt seg. Hvis man kjenner til vannene der fisken er, så får man den. Men da er det også mer opplagt hvor fisken her. Både i nord og i sør er det masse vann med småfisk, men jeg mener folk ikke har utforsket nok i nærområdet sitt. Det er flere vann i Finnemarka jeg har fått ørret på to kilo. Det kan du også få nordpå, men man er nødt til finne ut hvor de befinner seg hen, sier den unge fiskeren.

– Siste spørsmål: Taco-fredag eller fisketur?

– (lang pause) Taco-fredag ute på fisketur.

PS: Har du lyst til å se filmene Jørn-Are og Lars Jørgen lager, finner du dem via kontoen @longfjeld1 på YouTube, eller du kan eventuelt søke etter ”Ørretskjelven”.